Reteta cozonac cu mac


Incgrediente

Aluat : 1 kg faina, 6 galbenusuri, 250 g zahar, 60 g drojdie, 750 ml lapte, 150 g iaurt, 2 plicuri zahar vanilat, 1 esenta rom, 150 g unt, 150 ml ulei, 1 lingurita zahar pudra, coaja rasa de lamaie

Umplutura: 200 g mac, 100 ml lapte, 200 g zahar, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 esenta rom, 1 plic zahar vanilat, 2 albusuri batute spuma



Mod de preparare
Se pregatesc ingredientele cu o seara inainte si se lasa la temperatura camerei. Doar galbenusurile se presara cu sare si se lasa la frigider. Se cerne faina, apoi din 250 g faina, 300 ml lapte caldut, drojdie si 1 lingurita zahar se pregateste o plamadeala si se lasa la crescut. Dupa dospire, se amesteca cu toata faina si galbenusurile, apoi incorporati pe rand aromele, zahar, laptele caldut, untul topit si uleiul la temperatura camerei. Framantati aluatul timp de o ora, incet. Presarati apoi cu faina,  acoperiti cu un prosop cald si se lasa la crescut timp de 2 ore. Intre timp pregatiti umplutura. Fierbeti macul cu lapte si zahar pana se leaga si se inmoaie macul. Da-ti crema obtinuta deoparte si lasati la racit, apoi adaugati coaja rasa de lamaie, vanillia, esenta de rom si albusurile batute spuma.
Dupa ce a crescut aluatul, se imparte in doua, se intinde fiecare bucata, adaugati jumatate din crema de mac si rulati. Asezati totul in tavi unse cu grasime si tapetate cu faina, ungeti cu galbenus amestecat cu zahar pudra si 1 lingurita de ulei. Lasati la cuptor timp de o ora. Primele 15 minute se coace la foc domol, apoi 10 minute la foc tare si 35 de minute la foc potrivit. Dupa coacere, lasati cozonacii cu mac in forme pana se racesc apoi scoateti.

Comentarii

Postări populare